První český jednorožec Rohlík získal v novém kole financování přes pět miliard korun

20. 6. 2022 – 17:15 | Transport | Šárka Tmějová | Diskuze:

První český jednorožec Rohlík získal v novém kole financování přes pět miliard korun
Zakladatel a ředitel Rohlik Group, Tomáš Čupr | zdroj: Foto: Rohlik.cz

Rohlik Group Tomáše Čupra nadále pokračuje v růstu. V rámci investičního kola D se prvnímu českému jednorožci zaměřenému na online obchod s potravinami od stávajících i nových investorů povedlo na další rozvoj získat rekordních 5,4 miliardy korun.

„Tato série financování je pro Rohlík a celý tým velkým úspěchem. Bez tak skvělého týmu bychom v této pozici nebyli. Toto navýšení nám navíc dává šanci stát se v příštích několika letech vítězem na poli online doručování potravin. Těším se na všechno, co teprve máme před sebou,“ říká Tomáš Čupr.

Získané prostředky využije firma pro další expanzi a urychlení technologických inovací. Investovat bude například do automatizace distribučních center nebo do rozvoje vozového parku elektromobilů. Za dobu své existence se Rohlik Group povedlo od investorů vybrat přes 12 miliard korun.

Do posledního kola investic se se svým fondem zapojil i samotný Čupr, který i nadále zůstává největším akcionářem. Skupina v této chvíli působí v Praze (rohlik.cz), Vídni (gurkerl.at), Budapešti (kifli.hu), Frankfurtu a Mnichově (knuspr.de). V letošním roce hodlá své operace v Německu rozšířit o Hamburk, plánuje také expanzi do italského Milána (sezamo.it), rumunské Bukurešti (sezamo.ro) a španělského Madridu (sezamo.es).

V minulém roce dosáhla Rohlik Group na tržby převyšující 500 milionů eur, v současné době jejích služeb využívá přes milion aktivních zákazníků. Od roku 2018 se v Česku pohybuje v černých číslech, od roku 2021 je profitabilní i v Maďarsku. Jednorožcem, tedy startupem s hodnotou převyšující miliardu dolarů, se Rohlík stal loni v červenci. Druhým českým zástupcem mýtické stáje se letos v únoru stala technologická společnost Productboard.

V nedávném rozhovoru pro mediální agenturu Bloomberg zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr uvedl, že v horizontu tří až pěti let plánuje se svou skupinou vstoupit na burzu.

Poslední, 5,4miliardové kolo financování vedla belgická investiční firma Sofina, která je mezi akcionáři Rohlik Group nováčkem. Zapojili se do něj ale i stávající investoři jako Index Ventures. Z českých startupů žádný jiný nezískal v jediném kole tolik prostředků – snad s výjimkou Shipmonk českého zakladatele Jana Bednáře. Jeho logistický startup v prosinci 2020 vybral 6,3 miliardy korun, oficiálně nicméně sídlí na Floridě. S aktuální investicí tak Rohlík drží své prvenství mezi ryze českými firmami.

Zdroje:
Bloomberg, Rohlík

Nejnovější články