Úspěšné české startupy plné inovací: Takhle se daří Nápadům roku

12. 9. 2023 – 15:00 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Úspěšné české startupy plné inovací: Takhle se daří Nápadům roku
zdroj: Vodafone

3D tisk sedel na kola ve více než 30 zemích od firmy Posedla, Panza Robotics jako součást technického akcelerátoru NATO, domácí krevní testy od Macromo nebo MAIA Labs vyvíjející technologie šetřící lékařům až 20 % času. Startupům z minulých ročníků i toho současného soutěže Nápad roku se daří. Ačkoli se každý z nich specializuje na něco jiného, přinášejí inovace ve všech jednotlivých odvětvích, vyhrávají granty a účastní se světových summitů. Potvrzuje se tím potenciál českých startupů, které absolvují soutěž Vodafone Nápad roku a postupně se stávají důležitou součástí českého podnikatelského ekosystému. Vyhlášení výsledků letošního ročníku proběhne v úterý 19. září.

„Oslavujeme úspěchy startupů, které procházejí Nápadem roku. Úspěšně si nadále razí cestu nejen u nás, ale také v zahraničí. Nápad roku se pro ně často stává startovním můstkem k praktické realizaci větších projektů. Jejich inovace nám všem neustále dokazují, jak mohou české nápady měnit svět a jak mohou inspirovat další generace podnikatelů k uskutečňování velkých snů. Nápad roku se tak stává platformou, v rámci níž se setkávají průkopníci a vizionáři,“ říká Mirka Kočíková, manažerka Vodafone Nápadu roku.

Úspěchy v mezinárodním měřítku

Tyto startupy se nepohybují pouze na českém trhu. Jejich zástupci jsou často zváni na summity a konference světového měřítka. Postupně expandují se svými produkty do jiných zemí po celém světě.

Například Panza Robotics získali grant od United Nations Development Programme, díky čemuž nedávno jejich robot Artaban Prototype 1 absolvoval první úspěšné mise. Dále se dostali do finále soutěže Infineon Challenge, zapojili se do mezinárodního výzkumu společenského dopadu robotů zahrnujícího 15 zemí a stali se součástí akcelerátoru NATO se zkratkou DIANA.

„Vodafone Nápad roku pro nás představoval skvělý odrazový můstek. Získali jsme nejen publicitu, ale také možnost mentoringu od top business lidí. Oba tyto benefity potřebuje každý projekt v rané fázi vývoje. V našem případě je zajímavé i to, že se nám – původně slovenskému startupu – začaly otevírat dveře na českém trhu,“ říká Radoslav Balajka, CEO Panza Robotics.

MAIA Labs vyvíjí umělou inteligenci, která pomáhá lékařům při preventivních endoskopických vyšetřeních detekovat nebezpečné zárodky a tím předejít vzniku rakoviny. V červnu se tento startup zúčastnil globálního zdravotnického summitu v Miami, na kterém zvítězil v konkurenci 35 startupů a firem jako nejperspektivnější řešení. Dostali se také do výběru na Healthcare’s #1 Innovation Eventu v Las Vegas.

Další úspěšnou firmou Nápadu je Investown, který zprostředkovává investice do nemovitostí, a to i drobným investorům. Investown absolvoval Nápad roku v roce 2022 a od konce daného roku je break-even – v současnosti tedy již funguje pouze za svůj vlastní výdělek. Dalším plánovaným krokem společnosti je expanze na Slovensko. „Nemovitosti jsou stabilní investiční aktivum, které se těší dlouhodobé oblibě. To potvrzují také naše výsledky a investoři, kterých nyní máme více než 80 tisíc, což z nás dělá stabilně největší crowdfundingovou platformu v České republice,“ komentuje Alan Pock, CEO a spoluzakladatel Investownu.

Od firmy Posedla si už jejich 3D tištěné cyklistické sedlo na míru zakoupili zákazníci ve více než v 30 zemích světa. Při expanzi se firmě nejvíce daří na americkém trhu. Sedlo s názvem Joyseat si mohli prohlédnout návštěvníci největšího tamního veletrhu 3D tisku Rapid + TCT v Chicagu a napsal o něm i prestižní cyklistický magazín Cycling News. Expandovat na zahraniční trhy plánuje zdravotnická firma Macromo, která nedávno vydala domácí krevní testy a testy na stres. Docela významně upravili také svou aplikaci a chystají se v ní vydat zásadní aktualizace.

Zdroje:
Vodafone, Tisková zpráva

Nejnovější články