STRV vychovává příští generaci tvůrců digitálních produktů. V loňském roce jejich akademií prošlo téměř 140 lidí

2. 2. 2023 – 19:00 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

STRV vychovává příští generaci tvůrců digitálních produktů. V loňském roce jejich akademií prošlo téměř 140 lidí
Jan Kaltoun, CTO STRV | zdroj: STRV

Přispět k rozvoji české technologické scény podporou mladého talentu – to je jednou z misí českého technologického týmu STRV. V pořadí již čtvrtý ročník STRV Academy byl přitom dosud nejrozsáhlejší v počtu témat, účastníků i zapojených lidí z STRV. Akademii loni absolvovalo 139 účastníků v osmi vzdělávacích blocích s pomocí 73 přednášejících a 85 mentorů z řad českého vývojářského týmu. „Naším cílem je budovat novou generaci tvůrců digitálních produktů. Věříme, že nejúčinnější cestou je předávat praktické zkušenosti, které jsme získali prací pro globální společnosti, americké startupy i při budování vlastních produktů. Právě spolupráce a předávání znalostí ostatním je součástí DNA STRV,“ říká Lubo Smid, spoluzakladatel a CEO.

„Na Fakultu informačních technologií ČVUT nastoupí ročně kolem 900 studentů. V tomto kontextu věříme, že naše akademie se skoro 140 lidmi má nezanedbatelný dopad na českou technologickou scénu. Pro vývojáře a product manažery jde o ideální formát pro rychlé učení – akademie je efektivnější a levnější než samostudium, rychlejší a praktičtější než vysoká škola a navíc jim otevírá cestu k nastartování kariéry. Celý program je přitom zcela zdarma,“ popisuje výhody STRV AcademyOndřej Slabý, Chief People Officer.

Od domácího úkolu až po funkční prototyp aplikace

Akademie účastníkům nabídla celkem osm vzdělávacích bloků trvajících mezi šesti až deseti týdny. Lekce probíhaly jednou týdně a obsahovaly přednášky, praktickou práci s moderními nástroji React, Node.js nebo Swift, revize kódů i domácí úkoly. V některých blocích dokonce účastníci vytvářeli i funkční prototypy aplikací. Tematicky byly bloky zaměřeny na frontend, backend, data science, web3, product management, Android a hned dva se soustředily na iOS. Každý blok byl přitom dimenzován tak, aby se účastníkům mohl věnovat jejich individuální mentor. Největší zájem byl o backend, na který se přihlásilo 60 lidí, ze kterých bylo vybraných 26 účastníků.

„STRV Academy se dá v podstatě považovat za Hejlíkovu Gastromapu vývojářského světa. Chci vytvářet aplikace, které pozitivně ovlivňují okolí. Když jsem se do akademie hlásil, učil jsem se ve volném čase programovat přes rok a půl. Dnes není problém najít informace, ale správně filtrovat ty kvalitní. Často neexistuje jeden ‚správný‘ způsob, jak něco udělat. Zkušenosti STRV jsou tak velmi cenným zdrojem a jedním z hlavním důvodů, proč jsem se přihlásil,“ hodnotí Ondřej Drápalík, absolvent frontendové části STRV Academy, svůj zážitek a dodává: „Velkým benefitem byla také možnost konzultovat problémy s mým osobním mentorem. Příjemně mě překvapila také komunita ostatních účastníků.“

Akademie produkuje zakladatele startupů i špičkové programátory

Základy programu byly položeny v roce 2016 a první oficiální STRV Academy proběhla v roce 2017. Od té doby jí prošlo kolem 300 lidí včetně Adama Zvady, zakladatele startupu Singular (dříve NFT Scoring), Jana Rooseho, zakladatele herní platformy Fireball, nebo Jiřího Diblíka, zakladatele VOS.Health. Někteří z absolventů dnes pracují pro firmy Meta, Citrix, Productboard, MSD či Liftago. Řada z nich pak také míří přímo do STRV, například právě Ondřej Drápalík, který řady STRV rozšířil v září loňského roku po absolvování STRV Academy. Podle nové zprávy fondu Kaya VC je STRV čtvrtou nejčastější firmou v životopisech českých zakladatelů startupů. Kdo loni STRV Academy prošvihl, ovšem dostane další šanci letos, společnost totiž chystá další ročník, na který se zájemci mohou těšit v druhé polovině roku.

Zdroje:
STRV

Nejnovější články