Startuje Vodafone Nápad roku. Nadějným firmám už 16 let přináší zákazníky i milionové investice

26. 4. 2023 – 14:00 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Startuje Vodafone Nápad roku. Nadějným firmám už 16 let přináší zákazníky i milionové investice
zdroj: Vodafone

Investice až 30 milionů korun bez ohledu na konečné pořadí, finanční odměna 400 tisíc korun, medializace či nová obchodní partnerství. To vše a mnohem víc mohou inovativní firmy z Česka a Slovenska získat v nejstarší startupové soutěži u nás. Dosud Nápadem roku prošlo přes 2200 projektů a řadě z nich pomohl nastartovat mezinárodní úspěch.

Začínající a mladé firmy mohou přihlášky do 16. ročníku Vodafone Nápad roku podávat do 6. května 2023 prostřednictvím stránek www.napadroku.cz. 30 nejlepších projektů během osobních prezentací obdrží zpětnou vazbu od zkušených podnikatelů a investorů, finálová desítka pak bude mít v rámci rozšířeného mentoringu přístup ke dvěma desítkám odborníků z oblasti marketingu, obchodu či práva. Nejlepší projekty se nakonec 19. září představí veřejnosti na slavnostním večeru.

Výhra v Nápadu roku pro nás znamenala seed investici od J&T Ventures ve výši 550 tisíc eur, kterou jsme nutně potřebovali pro škálování. Pozornost médií nám také přinesla nové zákazníky a významná podpora porotců a mentorů nám pomohla dotvořit produkt a strategii pro vstup na světový trh,“ popisuje Petr Jahn, zakladatel společnosti SprayVision, jejíž služby dnes využívají značky jako Tesla, Lamborghini nebo Ikea. Podobnou zkušenost popisuje také zakladatel Apify Jan Čurn: „Díky účasti v soutěži jsme se seznámili s investory, což nakonec vedlo až k získání seed investice od Reflex Capital, která nám umožnila rozjet podnikání.“


Bez ohledu na výsledek mají všichni přihlášení šanci oslovit investory a získat od nich až 30 milionů korun, pro vítěze soutěže je připravena finanční odměna 400 tisíc korun, věcné ceny v hodnotě 6,5 milionu korun nebo cesta do R&D centra Huawei v Shenzhenu pro tři týmy.

Celkem již účastníci Vodafone Nápad roku získali investice ve výši bezmála 400 milionů korun, neméně významné jsou však i nefinanční benefity. „Když začínáte podnikat, je těžké získat důvěru potenciálních partnerů a investorů. Po Nápadu roku se to změnilo. Právě validace našeho nápadu a značky byla klíčová,“ vysvětluje Pavel Kacerle, zakladatel startupu Live Penalty. A zakladatel společnosti Resistant.AI Martin Rehák dodává: „Nápad roku je výborně připravená a inspirativní soutěž, která výrazně přispívá k budování komunity kvalitních startupů u nás. Oceňujeme i kvalitní mentoring a možnost budování vztahů s partnery a investory.“

Technologický pokrok ovlivňuje podnikání a život nás všech. Mám proto radost, že Vodafone podporuje začínající firmy, které přináší inovativní produkty a služby a proměňují své nápady ve skutečnost,” říká Viktoria Korabelniková, ředitelka pro internet věcí ve Vodafone Česká republika.

Titulárním partnerem soutěže je letos již potřinácté v řadě společnost Vodafone. Hlavními partnery jsou J&T Banka, Kooperativa, Huawei. Partnery jsou společnosti Profinit, Livesport, Microsoft, Peterka & Partners. Hlavní mediální partneři jsou Hospodářské noviny, týdeník Ekonom, CzechCrunch, Monitora. Soutěž dále podporují CzechInvest, Vienna Business Agency, Czech Founders, Startup Kitchen.

Zdroje:
Vodafone, Tisková zpráva

Nejnovější články