Od lednic a mrazáků k prodejním automatům. Pandemie pomohla mladé firmě RefRiRent růst

3. 8. 2021 – 8:16 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Od lednic a mrazáků k prodejním automatům. Pandemie pomohla mladé firmě RefRiRent růst
zdroj: Foto: Profimedia

Pronájem prodejních automatů zažívá během pandemie boom.

Firma RefRiRent vznikla v červnu roku 2019 za účelem pomoci menším firmám se zprostředkováním lednic a mrazáků formou pronájmu. Této služby se sice drží dodnes, ale už s příchodem pandemie se sortiment firmy vlivem poptávky rozrostl na prakticky celé odvětví prodejních automatů (též vendingové automaty).

„Přišel koronavirus a otevřel nám oči. Přizpůsobili jsme se situaci a rozhodli se rozšířit naše podnikání na další segmenty,“ vzpomíná Petr Uttendorfský, jednatel společnosti RefRiRent. Pandemie extrémně zvýšila poptávku po rouškách, takže 90 % obratu ze zařízeních RefRiRentu do konce loňského roku pocházelo právě z prodeje těchto ochranných pomůcek.

Trh se ale rychle mění. Zájem o roušky opadá, nyní tvoří už jen 10 % ze všech zřízených automatů. Naopak se zvyšuje zájem o nejrůznější sortiment od pití a snacků přes větší jídla a jejich ohřev až po elektroniku nebo třeba nanuky. Prodejní automaty totiž představují jakési bezpečí pro obchodníky, jejichž podnikání je v době nejrůznějších protiepidemických opatření velmi nejisté.

RefRiRent poskytuje financování svých automatů (dodávaných akciovou společností Primo) podobným způsobem, jakým funguje leasing automobilu. Zákazník si automat pronajímá za 3 až 9 tisíc korun podle jeho složitosti, splatí ho v průměru za tři roky a nemusí řešit jeho opravy, o které se stará pronajímatel.

„Podnikatel tak má automat v pronájmu za zlomek jeho ceny, přičemž hned těží ze všech výhod z jeho používání,“ vysvětluje Petr Uttendorfský. Tento způsob poskytování prodejních automatů se zalíbil investorům, díky kterým se jen zaprášilo po první emisi dluhopisů s úrokem 8,5 procenta. Do druhého kola dluhopisů je stále možné investovat z hlavních stránek RefRiRentu.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články