Český startup Fondee jako jeden z mála obdržel licenci obchodníka s cennými papíry od ČNB

22. 7. 2021 – 16:03 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Český startup Fondee jako jeden z mála obdržel licenci obchodníka s cennými papíry od ČNB
zdroj: Foto: Fondee

Fondee s novou licencí konečně zamíří do zahraničí a obecně rozšíří svou produktovou řadu.

Trvalo to téměř osm měsíců, ale nakonec se českému startupu Fondee podařilo splnit všechny požadavky České národní banky a projít tak přísným systémem udělujícím licenci obchodníka s cennými papíry. Čtyřletá firma se tím dostala do velmi exkluzivního klubu čítajícího jen několik desítek společností se stejnou licencí.

Ruku v ruce s licencí jde i právo takzvaného EU passportu, tedy přenositelnosti licence do dalších zemí Evropské unie, což Fondee umožní vykonávat svou službu i v jiných státech. A toho firma hodlá co nejrychleji využít.

„Detailní revize všech procesů firmy a současně navýšení základního kapitálu, které bylo jednou z podmínek obdržení licence, nám nyní umožní zatraktivnit portfolia a expandovat za hranice. Již dnes podrobně procházíme pro Fondee dostupné trhy v regionu střední a východní Evropy a v horizontu jednoho roku se plánujeme vydat do zahraničí,“ říká spoluzakladatel Fondee Jan Hlavsa.

Licence Fondee umožní rozšířit nabízená aktiva k investování a navýšit nabídku současných ETF (burzovně obchodovaných fondů) portfolií stejně jako aktivně manažovat a vytvářet portfolia nová. Startup se tak rozšíří i v rámci vlastní produktové řady.

„Přínos pocítí zejména naši klienti. Můžeme totiž stavět zcela nová portfolia a nejsme omezeni pouze na ETF fondy. Doposud jsme disponovali jen pasivními portfolii a předávali příkazy, nyní ovšem můžeme aktiva, včetně akcií, vybírat a příkazy sami vykonávat,“ doplňuje spoluzakladatelka Eva Hlavsová.

Fondee funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu zhodnocení financí. V roce 2017 ji založili manželé Hlavsovi se zkušenostmi z financemi z londýnské City.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články