Na Moravě vzniká speciální robot hlídající rajčatovou úrodu. Bude schopnější než člověk, kterému ušetří čas

25. 8. 2021 – 15:00 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Na Moravě vzniká speciální robot hlídající rajčatovou úrodu. Bude schopnější než člověk, kterému ušetří čas
zdroj: Berabot

Systém Berabot v čele s chytrým robotem bude mít za úkol odhalit škůdce a jiné problémy doprovázející pěstování rajčat, stejně jako odhadnout, kdy bude nejlepší přejít ke sklizni.

V českých mozkovnách se zrodil zajímavý nápad, který by v budoucnu měl zásadně napomoci farmářům s pěstováním rajčat. Projekt dostal název Berabot a je společným úsilím trojice aktérů – technologické společnosti NWT, Univerzity Tomáše Bati a Farmy Bezdínek. Momentálně se robotem hlídaná úroda testuje na zmíněné farmě, přičemž do ostrého provozu by se Berabot měl dostat již v roce 2023.

Hlavním úkolem robota je jezdit v obřím skleníku mezi jednotlivými rostlinami a svým kamerovým „okem“ pořizovat záběry jednotlivých plodin, které se pak na počítači dají dále analyzovat, aniž by pracovník musel sám vyrážet „do terénu“. Berabot ale sám sleduje stav růstu rostlin, hlídá teplotu a světlo, dokáže detekovat škůdce, a dokonce poskytne i predikci o času sklizně.

„Zaměřujeme se i na sledování aktuálního počasí a předpovědní modely. V neposlední řadě jako jednu ze součástí Berabotu vyvíjíme i robotický systém, který dokáže s využitím různých druhů kamer získávat obrazové informace přímo z porostu. Na základě těchto informací bude Berabot s využitím počítačového vidění a neuronových sítí sledovat získaná data v čase a analyzovat případné odchylky, predikce a podobně,“ říká pro StartupJobs Newsroom Peter Janků, systémový inženýr Fakulty aplikované informatiky na UTB.

Berabot bude určený převážně rozměrným skleníkům, kde už není v lidských silách ohlídat každou jednotlivou rostlinu. Cílí se na skleníky o celkové rozloze přes padesát hektarů, což v České republice platí pro deset podniků, z nichž je Farma Bezdínek tím největším. Systém zaměstnancům dokáže ušetřit desítky hodin lidské práce týdně, a protože pěstování obecně zefektivní, ušetří zemědělcům i peníze.

To hlavně díky zmíněné predikci sklizně, kterou určí v horizontu jednoho až dvou týdnů. Farmáři tak mohou lépe naplánovat logistické úkony související se sklizní a následným rozvozem sklizené zeleniny. Nicméně používání Berabota samozřejmě nebude zadarmo.

Služba je rozkouskovaná a každý pěstitel si tak může pořídit jen tu část, která je pro něj relevantní. Někomu může stačit samotný analyzační systém dostupný přes mobilní aplikaci, jejíž používání je podmíněno měsíčním předplatným ve výši desítek eur. Pořízení vlastního robota pak firmu vyjde řádově na desítky tisíc eur.

Je třeba ale brát v potaz, že Berabot na rozdíl od člověka může pracovat prakticky nepřetržitě, nebere si dovolenou a poctivě zkontroluje úplně každou rostlinku a zaznamená tak mnohem víc dat s větší přesností, než jakou je schopné dodat lidské oko. Nicméně stále jde jen o hudbu budoucnosti, jelikož Berabot je v tuto chvíli pouze akademickým projektem. Jak už ale zaznělo výše, měl by se začít prodávat za dva roky, a to rovnou na mezinárodním trhu.

Zdroje:

Nejnovější články