CzechInvest pořádá v Karlovarském kraji trojici seminářů k otevřeným dílnám

6. 3. 2023 – 16:39 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

CzechInvest pořádá v Karlovarském kraji trojici seminářů k otevřeným dílnám
zdroj: CzechInvest

CzechInvest pořádá semináře o otevřených dílnách, prostorech, které doplňují existující podnikatelské a inovační inkubátory nebo vědeckotechnické parky a usnadňují začátek podnikání. Bezplatné semináře se uskuteční 22. března v Chebu, 23. března v Sokolově a 24. března v Ostrově.

„Otevřené dílny jsou pracovní prostory pro spolupráci ve škole, knihovně či ve veřejném nebo soukromém zařízení s využitím různě technologicky vyspělých nástrojů a zařízení. Tyto prostory jsou otevřené dětem, dospělým a podnikatelům. Podporují podnikání a jsou využívány jako inkubátory a akcelerátory pro začínající podniky. Pokud by otevřené dílny v Karlovarském kraji vznikly, mohly by nastartovat další potřebné inovační infrastruktury, které v kraji chybí jako například inovační a podnikatelské inkubátory, vědeckotechnické parky, coworkingová centra či kanceláře pro transfer technologií,“ říká Jarmila Chvojanová, ředitelka regionální kanceláře CzechInvest pro Karlovarský kraj.

Letošní bezplatné semináře na téma otevřených dílen od agentury CzechInvest se uskuteční v březnu 2023 v Chebu, Sokolově a Ostrově. Jsou určené pro starosty a personál obecních úřadů a magistrátů, pracovníky krajských úřadů, ředitele a učitele středních odborných škol a učilišť, personál domů dětí a mládeže, zástupce regionálních a místních obchodních komor a profesních a zájmových organizací, a také pro zástupce místních firem, které mají zájem podpořit místní ekonomiku.

„Semináře o otevřených dílnách v Karlovarském kraji velmi vítáme. Jedná se o unikátní způsob, jak místním občanům nabídnout prostor pro práci na vlastních nápadech a projektech, které se zatím třeba neodvážili realizovat,“ říká Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje.

Během všech třech dnů bude v daných městech přistaven FabLab, což je speciálně upravený kamion, který v sobě skrývá spoustu přístrojů, nástrojů, 3D tiskárnu apod. a ukazuje, jak můžou takové dílny fungovat. Tento FabLab bude přístupný studentům i zájemcům z řad veřejnosti. V Karlovarském kraji se podařilo kamion zajistit za finanční podpory Karlovarského kraje, města Chebu a Ostrova. 

Otevřené dílny – anglicky makerspace nebo hackerspace – jsou prostory pro zájemce, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se, začít podnikat nebo si ověřit, zda jejich nápad bude fungovat v praxi. Tyto dílny disponují různým nářadím, přístroji, a dalším vybavením a po ruce je vyškolený personál, který může s ovládáním těchto nástrojů pomoci, pokud je potřeba. Tvořit, ověřovat si své nápady a eventuálně začít podnikat tak mohou i ti, kteří pro to doma nemají možnosti. Otevřené dílny jsou ideálním nástrojem na podporu inovací, řemesel, kreativních činností a podnikání v městech všech velikostí.

Zdroje:
Tisková zpráva, CzechInvest

Nejnovější články