Český startup Tropic Square je součástí evropského projektu ORSHIN. Na vývoj bezpečného hardwaru získali 12 milionů korun

13. 12. 2022 – 16:40 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Český startup Tropic Square je součástí evropského projektu ORSHIN. Na vývoj bezpečného hardwaru získali 12 milionů korun
Jan Pleskač (vlevo) a Evžen Englberth, zakladatelé Tropic Square | zdroj: Tropic Square

Moderní elektronika vyžaduje kvůli rostoucí digitalizaci společnosti bezpečná a útokům odolná řešení. Firmy s tím musí počítat již od raného návrhu a musí pokrývat celý životní cyklus produktu. Sjednocení pravidel bezpečného návrhu a nastavení metodologie pro jejich ověření je hlavním cílem projektu HORIZON-ORSHIN. Součástí této skupiny expertů na kyberbezpečnost se poprvé stal i český startup Tropic Square, který poskytne své know-how získané z vývoje svého transparentního secure element čipu. Na tříletý projekt, jenž začal v říjnu tohoto roku, poskytla EU finance ve výši 3,8 milionu eur, z toho 550 tisíc eur (přes 12 milionů korun) získal Tropic Square na vývoj hardwaru odolného proti bezpečnostním hrozbám. 

„V Tropic Square dlouhodobě usilujeme o transparentní bezpečnostní řešení v dnešním propojeném světě. Náš první čip bude dalším velkým dílem skládačky, která nás dokáže posunout ve světovém měřítku na špičku. Zastáváme filozofii, že zařízení musí být bezpečné i v rukou nepřítele, pokud k němu získá přístup. Právě transparentnost a otevřenost nám umožňují odhalit bezpečnostní rizika již v době návrhu, nebo před uvedením na trh. V rámci projektu ORSHIN pomůžeme s formalizací návrhu a ověření open source řešení, která jsou kritická pro vývoj bezpečného hardwaru,“ říká CEO Tropic Square Evžen Englberth.

„Spoléhání trhu na hardwarová a softwarová řešení s uzavřeným zdrojovým kódem znamená, že se výrobci nebo zákazníci nedozvědí o bezpečnostních slabinách svých zařízení, nebo dozvědí – ale když už je pozdě. Otevřený zdrojový kód umožňuje nezávislý audit a tím pomáhá odhalit bezpečnostní rizika již v době návrhu, což je zásadní rozdíl. Společně v projektu ORSHIN vyvineme metodiky návrhu bezpečných řešení, formálně ověřitelná bezpečnostní kritéria a testování, které umožní efektivní bezpečnostní audity. Zároveň přineseme metody pro bezpečnou autentizaci a komunikaci pro připojená zařízení v embedded zařízeních. Kybernetická bezpečnost je totiž silná jen tak, jak silný je nejslabší článek řetězce – a to je to místo, které musí zajímat vývojáře,“ dodává Jan Pleskač, CTO Tropic Square.

Koordinace a spolupráce nadnárodních společností

Sdružení, které se soustředí na naplnění cílů projektu ORSHIN – tedy zajistit lepší postavení open source řešení v oblasti bezpečnosti –, vede Technikon, soukromá inženýrská společnost se sídlem v Rakousku. Ta dlouhodobě řídí nadnárodní týmy při organizaci, realizaci a hodnocení výzkumných projektů. Dále na projektu spolupracují renomovaní hardwaroví a softwaroví odborníci na kybernetickou bezpečnost ze společností Security Pattern a Texplained, Katolická univerzita v belgické Lovani, výzkumný ústav EURECOM a evropský výrobce čipů NXP.

Zdroje:
Tropic Square

Nejnovější články