Akcelerátor PrusaLab podpoří skládací brusle, interaktivní světla a chytré známky pro dobytek

11. 8. 2022 – 10:00 | Tech | Šárka Tmějová | Diskuze:

Akcelerátor PrusaLab podpoří skládací brusle, interaktivní světla a chytré známky pro dobytek
Skládací brusle Last Miles | zdroj: Prusa Research

Prototypová dílna 3D tiskaře Josefa Průši zahajuje druhý ročník akceleračního programu se zaměřením na vývoj inovativních produktů. Trojici potenciálních budoucích startupů vybrala odborná porota ze 75 přihlášených, podpoří je finančně i mentoringem.

Skládací brusle Last Miles, interaktivní světelné značení Goboline a chytré známky pro dobytek FlockLock obdrží podporu ve výši statisíců korun, už od května 2022 pak úzce spolupracují s technologickými experty na rozvoji produktů.

„Neobvyklé zaměření programu na fyzické produkty se opět prokázalo velkým lákadlem pro inovující firmy. Úspěch pilotního ročníku, který vyústil v patnáctimilionovou investici ze strany Prusa Research, potvrdil kapacitu akcelerátoru posunout nápad z nákresu až do fáze funkčního prototypu. Letošní výzva navíc kladla důraz na udržitelnost a mám velkou radost z toho, že každý z vybraných projektů to ve svém řešení promítá,” uvádí manažer PrusaLabu Ondřej Kašpárek.

Chytré známky pro dobytek FlockLock Chytré známky pro dobytek FlockLock | zdroj: Prusa Research

Studentský startup FlockLock slibuje revoluci v chovu pastevního skotu. Jeho spoluzakladatel Daniel Rychlý uvádí, že by výsledná známka měla dokázat sledovat polohu, aktivitu i zdravotní stav zvířete, přičemž s pomocí umělé inteligence vyhodnotí případná rizika. V případě, že skotu hrozí zaběhnutí, krádež nebo mají zdravotní problém, dokáží upozornit chovatele. „Koncept jsme si naostro ověřili už v rámci bakalářské práce. Cílem pro akcelerační program je proto vývoj prototypu vhodného k hromadnému testování na několika stádech,” dodává Rychlý. Chytré známky v budoucnu doprovodí také mobilní aplikace.

Skládací brusle Last Miles Skládací brusle Last Miles | zdroj: Prusa Research

Porotu PrusaLab oslovily také skládací kolečkové brusle Last Miles, a to zaměřením na mikromobilitu. Brusle se navlékají přímo na botu a jsou velmi skladné, mohly by se tak stát jednou z alternativ městské přepravy. Projekt uspěl i v crowdfundingové kampani na Hithitu, kde vybral přes 391 tisíc korun z původně požadovaných dvou set tisíc. „Záměrem našeho pobytu v akcelerátoru je nyní dokončení vývoje finálního produktu a výroba 100 kusů, které doručíme prvním zákazníkům,” komentuje spoluzakladatel Last Miles Tibor Kučera.

Světelné značení Goboline Světelné značení Goboline | zdroj: Prusa Research

Finální z trojice projektů Goboline nabízí inovativní technologické řešení světelných projekcí. Inovace v tomto případě tkví v energetické úspornosti, standardní kruhové svícení projektorů je u Goboline nahrazeno liniovým. Startup cílí především na průmyslové prostory, kde se světelná projekce využívá k podlahovému značení. „Celý systém je navíc propojený. Například řidiči vysokozdvižného vozíku dokáže podlahové značení interaktivně ukazovat, kam odvést náklad,” vysvětluje spoluzakladatel Matyáš Kavan. V rámci PrusaLabu se budou Goboline snažit vyvinout funkční prototyp.

Zdroje:

Nejnovější články