Nextbike zažívá boom. V červnu získal 10 588 nových aktivních uživatelů, vstupuje do Liberce a už působí v 35 českých městech

19. 7. 2023 – 18:00 | Ekologie | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Nextbike zažívá boom. V červnu získal 10 588 nových aktivních uživatelů, vstupuje do Liberce a už působí v 35 českých městech
zdroj: Nextbike

Nextbike od začátku léta rozšířil svoji síť sdílených kol do tří nových měst – Přerova, Pelhřimova a Liberce. Celkem tak mohou bikesharing využít obyvatelé 35 českých obcí a měst. Nextbike provozuje v jejich ulicích přibližně 7000 bicyklů, které parkují ve stanicových systémech. Ve většině měst dotují prvních 15 až 30 minut jízdy denně radnice či firmy, které s nextbike spolupracují. Cílem společnosti je do konce roku získat 400 tisíc uživatelů aplikace.

Letos plánujeme navýšit počet uživatelů naší aplikace ze 300 tisíc na 400 a pokračovat ve spolupráci na budování funkční infrastruktury pro bikesharing v České republice. Jsme velmi rádi, že jsme během posledních tří týdnů zahájili provoz sdílených kol v Přerově a Pelhřimově a že v polovině července odstartujeme i v Liberci. Jen za červen jsme získali 10 588 aktivních jezdců, z toho 739 si bikesharing poprvé vyzkoušelo na festivalu Rock for People, kde mohli jezdit na nextbike po městě i v areálu. Loni jsme vyrostli o 150 procent a chceme pokračovat dál, protože v bikesharingu vidíme velký potenciál ke zlepšení městské dopravy i kvality života Čechů,” říká CEO nextbike Lukáš Luňák.

V Přerově jezdí 140 sdílených kol, která mají uživatelé na prvních 15 minut zdarma díky podpoře města, zatímco v Pelhřimově půjčování 50 bicyklů financuje společnost Cara Plasma. V Liberci vyjelo do ulic 150 sdílených kol 15. července a jejich provoz dotuje kraj, stejně jako je tomu v nedalekém Jablonci nad Nisou, kde si lidé v průměru půjčí kolo na jedné ze 24 stanic 160 krát denně. „Liberec se v rámci projektu Net Zero Cities dlouhodobě snaží usnadnit svým občanům bezemisní mobilitu, a tak bikesharing představuje správnou volbu, která navíc radním umožní získat data o tom, jak se lidé po městě pohybují. Sdílení kol je oblíbené i v jiných městech – například Beroun v červnu přidával dvě stanice a v Třebíči se po dvou měsících od zahájení činnosti nextbike počet výpůjček zdvojnásobil,“ říká marketingový ředitel nextbike Dan Rambousek.

Nextbike často spolupracuje i s firmami, které chtějí svým zaměstnancům nabídnout možnost jezdit do práce na sdíleném kole, a proto si nechávají instalovat stanice přímo před svými provozy. Další využívají kola jako reklamní plochu a jezdit s nextbikem zdarma lze i v rámci Multisport karty. Na Berounsku bikesharing v celém městě financuje Nadace Tipsport, v Mladé Boleslavi zase Škoda Auto. K využití bicyklu jako dopravního prostředku pro každodenní cesty do zaměstnání obyvatele měst motivovala i nedávná výzva Do práce na kole a navazující soutěž nextbiku „Šlápni do toho a vyhraj“.

Nextbikeři se však nyní mohou účastnit další, tentokrát charitativní, výzvy Kolo pro Adama, kterou platforma podpoří příspěvkem 1 Kč z každé výpůjčky provedené v době konání výzvy, tedy od 22. do 30. července 2023. 

O společnosti nextbike

Nextbike je největší česká bikesharingová platforma, která nabízí sdílená kola v desítkách českých měst. K dispozici je v nich přes 6500 městských kol a 500 elektrokol, na kterých aktivně jezdí přes 190 tisíc lidí. Kola se půjčují na stanicích pomocí aplikace, kde je možné kolo bezdotykově odemknout během 2 vteřin. Prvních 15 minut jízdy proplácí ve většině měst radnice, a když se uživatel dostane do cíle, kolo zase vrátí do jiné stanice, kde ho zamkne pomocí elektronického zámku a výpůjčka se mu automaticky ukončí. Pokud uživatel nechá kolo jinde, přijde mu napomenutí, při druhém přestupku pak pokuta. Nextbike úzce spolupracuje s dopravními podniky a radnicemi, jeho dlouhodobou vizí je napomáhat transformaci měst a podporovat mikromobilitu. Firmu založili dva bývalí profesionální hokejisté Lukáš Luňák a Tomáš Karpov, poté se k nim přidal ještě plavec Dan Rambousek. Loni platforma narostla o 150 procent a měla obrat 61 milionů korun. Celkově v Česku působí od roku 2018 a za tu dobu zaznamenala už více než 7 milionů výpůjček. Nextbike po celém světě využívá kola od tradičního českého výrobce Olpran.

Zdroje:
Tisková zpráva, Nextbike

Nejnovější články