Firmy, které do Česka přivedl CzechInvest, přispívají k energetické nezávislosti

16. 1. 2023 – 14:00 | Ekologie | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Firmy, které do Česka přivedl CzechInvest, přispívají k energetické nezávislosti
zdroj: Pexels

Dvě japonské firmy, které do České republiky před lety přilákal CzechInvest nyní výrazně zvyšují výrobu tepelných čerpadel a přispívají tak k nezávislosti České republiky i Evropy. Jedná se o společnosti Daikin a Panasonic. Právě spolupráce s druhou jmenovanou společností odstartovala sérii desítek japonských projektů v České republice.

„Agentura CzechInvest od roku 1992 zprostředkovala přes 150 japonských investičních projektů v celkové výši přes 143 miliard korun, 53 z nich bylo dokonce podpořeno investiční pobídkou. Díky těmto investicím vzniklo 31 tisíc nových míst, převážně v oblasti výroby motorových vozidel, kam směřovala většina projektů. Mezi klienty je i celá řada dalších japonských firem z jiných odvětví, jako právě Daikin nebo Panasonic, které se zaměřují také na projekty s vysokou přidanou hodnotou, což bylo vždy spojujícím prvkem CzechInvestu,“ říká Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest.

S firmou Daikin se CzechInvest poprvé setkal na přelomu tisíciletí a pomohl jim vybrat si pro evropský výrobní závod jako lokalitu Českou republiku (Plzeň), a nikoliv okolní země. Další investice byla oznámena v roce 2005, jednalo se o výrobní závod v Brně. Dnes Daikin v Brně investuje 50 milionů EUR a vytváří tam 500 nových pracovních míst. Výrobu plánuje zvýšit pětkrát. Daikin má v České republice při plzeňské továrně také evropské výzkumné středisko na klimatizace, kde se vyvíjejí a testují nové technologie a produkty pro Evropu, Střední východ a Afriku (region EMEA).
 
Druhou firmou je Panasonic, kterému CzechInvest v letech 1996-1997 pomohl vybrat si Plzeň pro výrobu televizorů. Byl to jeden z prvních velkých projektů CzechInvestu a první investice na zelené louce japonské firmy v ČR - do té doby Japonci investovali jen ve formě společných podniků nebo akvizicí českých firem. Právě spolupráce s firmou Panasonic zahájila sérii několika desítek japonských projektů, která pak vyvrcholila druhou největší investicí v historii agentury CzechInvest Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech v Kolíně za 23,5 miliardy. Panasonic nyní investuje v Plzni 143 milionů EUR a plánuje zvýšit počet pracovníků z 450 na 2 000. Jedná se o jediný výrobní závod firmy Panasonic v Evropě. V letech 1997-2017 se v něm vyráběly televize, dnes se soustředí na tepelná čerpadla.
 
„Japonské firmy hojně patří mezi tradiční klienty CzechInvestu i AFI a Česko je v lákání jejich investic extrémně úspěšné: působí zde více než stovka japonských výrobních firem, což je čtvrté největší číslo v celé Evropě (po Británii, Francii a Německu) a v poměru k populaci dokonce úplně nejvíce. Po vyzkoušení si investičního prostředí skrze výrobní projekt pak u nás řada japonských firem přistupuje i k investicím do výzkumu a vývoje, což posouvá dopředu nejen jejich pracovní sílu, ale celou naši ekonomiku. A mimochodem, dělá nám to jméno i v Japonsku samotném - zrovna před pár dny tam vyšel v jedněch z největších místních novin článek o novém projektu Panasonicu v ČR. I v Japonsku je teď totiž oblast energetiky ostře sledována,“ dodává Ondřej Votruba, výkonný ředitel Sdružení pro zahraniční investice - AFI.

Zdroje:

Nejnovější články