Více než třetina SVJ má problémy se sejít, řešit to chce startup eVlastníci

1. 6. 2022 – 9:20 | Digitál | Adam Homola | Diskuze:

Více než třetina SVJ má problémy se sejít, řešit to chce startup eVlastníci
zdroj: eVlastníci

Nová platforma eVlastníci nepůsobí na první pohled možná nejatraktivněji, nemá ty nejrozmáchlejší vize, příliš velké ambice a nehodlá obrátit vzhůru nohama celý jeden průmysl. Snaží se ale vyřešit na první pohled možná nenápadný, nicméně nepříjemný problém, s nímž se musí pravidelně potýkat nemalé množství lidí: schůze společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Ty za příjemnou a vyhledávanou kratochvíli považuje asi málokdo, jenže jsou potřeba jak z praktických důvodů, tak ze zákona. Problém je ale v ochotě účastnit se, neboť v příliš velkém procentu případů (39 %) schůze vůbec neproběhnou, nebo mají tak malou účast, že nejsou usnášeníschopné. V takových případech je výsledek prostý – nemůže se hlasovat, věci se neřeší, odkládají a problémy se hromadí.

Řešením by měla být první specializovaná aplikace (mobilní i webová) určená primárně pro online hlasování společenství vlastníků jednotek jménem eVlastníci. Hlasování v ní je právně závazné a je tak možné snadno vyřešit cokoliv co by se řešilo na fyzické schůzi, jen pohodlně na dálku skrze aplikaci.

„Přes dvacet let používáme online bankovnictví, přes deset let komunikujeme se státem elektronicky a kvůli rozhodnutí o vymalování chodeb v domě jsme doposud museli trávit čas několikahodinovou diskuzí v kočárkárně nebo pronajaté zasedačce. Myslíme si, že je třeba i hlasování SVJ posunout do roku 2022. Vždyť u nás funguje asi 70 tisíc SVJ, které tento problém řeší,“ říká v tiskové zprávě Lukáš Truxa, spoluzakladatel startupu eVlastníci.

hero-decoration zdroj: eVlastníci

„Pokusy o online hlasování SVJ tu sice již v rámci jiných platforem jsou, ale nikdo se na to primárně nesoustředí. Podle nás je právě hlasování tou nejdůležitější věcí v rámci SVJ – pokud dobře funguje, tak samo o sobě dokáže zlepšit vztahy mezi vlastníky. Proto jsme se do toho pustili opravdu naplno a eVlastníci jsou tak první aplikací zaměřenou právě na hlasování SVJ, která je přístupná jak na webových stránkách, tak přímo v samostatné aplikaci v mobilním telefonu,” dodává Truxa.

Potíž je v tom, že SVJ se s problémy s hlasováním potýkají dlouhodobě a rozhodně tak nejde jen o posledních pár let, kdy osobní schůzky komplikovala pandemie koronaviru. Za covidu se dokonce nepodařilo sejít ve 45 % případů a v 18 % případů se na SVJ sešel menší počet lidí, než byl dříve obvyklý.

Podle průzkumu se podařilo pouze 32 % SVJ nahradit osobní setkání tzv. hlasováním per rollam, tedy hlasováním například poštou nebo online. „Tento způsob hlasování byl pro SVJ mnohdy jediným možným způsobem rozhodování. Alarmující ale je, že podle našeho průzkumu u 87 % takových hlasování neproběhlo vůbec žádné ověření členů SVJ, což jsme také chtěli aplikací eVlastníci vyřešit,“ vysvětluje v tiskové zprávě Ondřej Bělecký, spoluzakladatel startupu eVlastníci.

To aplikace eVlastníci řeší ověřením účastníků, stejně jako nikoho nediskriminuje například nutností vlastnit chytrý mobilní telefon či počítač – kdo chce, může se pořád scházet osobně a absentující členové pak mohou pohodlně hlasovat skrze aplikaci. Samozřejmostí je pak možnost skrze eVlastníky prostudovat veškeré potřebné dokumenty, zabezpečený proces hlasování a identifikace vlastníků, vyhodnocení výsledků hlasování s automatickým přepočtem podle podílů a přehled všech hlasování včetně jejich archivace.

Za vývojem aplikace eVlastníci stojí česká softwarová společnost Externity, která se zabývá vývojem webových a mobilních aplikací, informačních systémů a UX/UI designem. Jejím strategickým investorem se v roce 2020 stala investiční skupina RP INVEST.

Průzkum, ze kterého jsou data čerpána, probíhal na přelomu roku a zapojilo se do něj přes 800 respondentů. 44 % z nich zastává či v nedávné době zastávalo řídící funkci v SVJ či bytovém družstvu, zbytek tvořili běžní členové SVJ a družstev.

Více informací najdete na webu evlastnici.cz.

Zdroje:
Tisková zpráva, eVlastníci

Nejnovější články