O Technologickou inkubaci je mimořádný zájem, do druhé výzvy se přihlásilo 196 startupů

23. 6. 2023 – 18:00 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

O Technologickou inkubaci je mimořádný zájem, do druhé výzvy se přihlásilo 196 startupů
zdroj: CzechInvest

Agentura CzechInvest uzavřela v pondělí 19. června přijímání žádostí do druhé výzvy projektu Technologická inkubace. Stejně jako v první výzvě se mohly hlásit inovativní startupy se zaměřením na mobilitu, kreativní průmysly, ekologii a cirkulární ekonomiku nebo umělou inteligenci. Zájem o Technologickou inkubaci od loňského roku projevilo už 521 startupů, aktuální počet přihlášených v rámci výzvy je 196 startupů.

„CzechInvest je inovační agentura, která kromě dalších aktivit podporuje technologické startupy s potenciálem velkého růstu. Klíčovým programem agentury je v dnešní době právě Technologická inkubace a velmi mě těší obrovský zájem v druhé výzvě. Není překvapením vysoký počet projektů v oblasti umělé inteligence, většina z této oblasti se pak věnuje tématu zdravotnictví nebo prediktivních nástrojů. Třetina kreativních startupů svůj produkt zaměřuje na vzdělávání, zatímco startupy v EcoTech se věnují nejvíce udržitelnosti a energetice. V mobilitě pak dominuje digitalizace a chytrá výroba a logistika,“ shrnuje Petr Očko, vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Ministerstva průmyslu a obchodu pověřen řízením agentury CzechInvest.

Nejvyšší počet přihlášených startupů v rámci druhé výzvy projektu Technologická inkubace spadá do oblasti umělé inteligence (69), následují kreativní průmysly (54), EcoTech (46) a mobilita (27). Nejčastějším sídlem startupů je Praha (79), následuje Jihomoravský kraj (40) a Středočeský kraj s 18 žádostmi.

Technologická inkubace zdroj: CzechInvest

Tereza Kubicová, náměstkyně agentury CzechInvest pro technologický rozvoj, upřesňuje, co se bude se startupy dít dál: „Nyní probíhá intenzivní proces hodnocení přijatých žádostí. Ten spočívá v kontrole splnění požadavků výzvy. Následně hodnotitelé posuzují inovativnost produktu každé z přihlášených firem. Pokud firma tímto sítem projde, čeká ji prezentace před hodnotitelskou komisí, kde žadatel získá bodové ohodnocení. Výzva je soutěžní, takže projekty s nejvyšším počtem bodů, které se vejdou do alokace výzvy, mají nejvyšší šanci získat podporu. Pak může začít samotná inkubace. Takovéto investice do inovativních startupů jsou hnací silou pro tvorbu pracovních míst, rozvoj podnikání a ekonomický růst země.“

Projekt Technologická inkubace představuje zásadní investici do budoucnosti českého průmyslu. V horizontu nadcházejících pěti let předpokládá podpořit až 250 inovativních startupů částkou zhruba 680 milionů korun v sedmi klíčových oblastech. Ty jsou vysoce perspektivní pro další ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost Česka. CzechInvest vnímá, že vysoká přidaná hodnota už neleží v průmyslových oborech jako takových, ale v technologiích, které jsou použitelné napříč jednotlivými odvětvími.

Zdroje:

Nejnovější články