Na český trh vstupuje nigerijský sturtup Lidya poskytující firmám nezajištěné úvěry

4. 8. 2021 – 9:20 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Na český trh vstupuje nigerijský sturtup Lidya poskytující firmám nezajištěné úvěry
zdroj: Foto: Lidya

Lidya poskytuje úvěry bez nutnosti zástavy. Stačí ji analýza obrovského množství veřejně dostupných dat.

Nigerijský startup Lidya poskytující úvěry firmám a živnostníkům bez nutnosti něčím ručit si po domovské Nigerii a Polsku vybral jako své další místo působení Českou republiku. Na náš trh vstoupil loni v únoru, tedy celkem nešťastně před započetím světové pandemie, což ovlivnilo původní plán profinancovat během prvních pěti let úvěry ve výši pěti miliard korun.

„Řada firem byla zcela nebo částečně ve svém podnikání přijatými koronavirovými restrikcemi omezena, a to jak v roce minulém, tak i v tom letošním. Abychom se přizpůsobili aktuální a dynamicky se vyvíjející situaci v české ekonomice, museli jsme tak upravit naši obchodní strategii a přenastavit kreditní modely,“ komentuje pro CzechCrunch situaci Libor Vaníček, ředitel Lidya pro Českou republiku a bývalý ředitel divize osobních financí v ING.

Lidya od svého vstupu na náš trh poskytla na 800 úvěrů v objemu přesahujícím 150 milionů korun. Vzhledem k výše nastíněné situaci považuje Vaníček tyto výsledky za velmi pozitivní. Rovněž si pochvaluje, že 95 % klientů čerpá jejich financování opakovaně, což jen dokazuje spolehlivost služby.

Lidya poskytuje úvěry firmám a podnikatelům, kteří na ně nedosáhnou v bankách. Minimální výše úvěru je 50 tisíc korun, maximální výše je omezená pouze schopností daného subjektu úvěr splácet, což se vypočítává na základě analýzy obecně dostupných dat. Jediné, co musí žadatel o úvěr poskytnout, je transakční historie za poslední tři měsíce. Vše se navíc řeší online a úvěr může být sjednaný již do druhého dne.

Nigerijský startup Lidya za svou existenci získal na své fungování prostředky od investorů ve výši 350 milionů korun. Z toho 180 milionů v uplynulých dnech v rámci investičního kola Series B od investičních společností Alitheia Capital, Bamboo Capital Partners, Accion Venture Lab a Flourish Ventures.

Pro budoucnost projektu je klíčová udržitelnost, kterou Vaníček upřednostňuje před krátkodobými úspěchy. „Chceme každý měsíc dvouciferně růst měřeno objemem poskytnutých úvěrů. Věřím, že na konci letošního roku přesáhne 300 milionů korun,“ zakončuje Vaníček pro CzechCrunch.

Zdroje:

Nejnovější články