Český projekt Startupbox získal grant od Googlu. Zadarmo pomáhá nováčkům s rozjezdem firmy

22. 7. 2021 – 15:58 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Český projekt Startupbox získal grant od Googlu. Zadarmo pomáhá nováčkům s rozjezdem firmy
zdroj: Foto: Profimedia

Český StratupBox jako jeden z mála zaujal Google svou snahou o nakopnutí ekonomiky po pandemii.

Google letos v lednu vyhlásil svou výzvu Google.org Impact Challenge pro region střední a východní Evropy. Jejím předmětem byla snaha o urychlení uzdravení ekonomiky po dopadech pandemie a důraz na větší sociální začlenění znevýhodněných skupin a překonání rozdílů v digitální dovednostech.

Z všech 800 uchazečů bylo vybráno 13 projektů z 11 zemí, kterési mezi sebe rozdělí 43,65 milionů korun. Mezi vybranými projekty byl i jeden český, jehož nápad dokonale sedí na požadavky výzvy. Český projekt StartupBox neziskové organizace Lean Startup totiž zdarma provede nováčky v oblasti startupů prvními krůčky.

Od prvotní myšlenky a ověření nápadu přes propojení s vhodnými partnery či investory až po uvedení do velkého startupového světa. Zároveň se chtějí zaměřit i na začínající startupisty z odlehlých částí republiky a pomoci jim s rozvojem. Tím si ostatně získali porotu Googlu.

„Inovace jsou zcela nezbytné pro další ekonomický růst naší země. Věříme proto, že je potřeba začít výrazně více podporovat startupy, protože těch opravdu úspěšných je v Česku stále ještě velmi málo. Jedním z důvodů je i to, že služby typu podnikatelských akcelerátorů jsou dostupné obvykle jen ve velkých městech. Proto jsme se v rámci výzvy Google.org Impact Challenge rozhodli podpořit právě StartupBox,“ říká Petr Šmíd, ředitel brand & consumer marketingu Googlu pro střední a východní Evropu a dodává: „Věříme, že projekt dokáže pomoci snížit počet neúspěšných pokusů o založení firmy a podpořit rozvoj startupů i mimo Prahu nebo Brno.“

Nezisková organizace Lean Startup využije získaný grant k tomu, aby své služby mohla i nadále poskytovat zdarma. Zároveň ale poslouží k rozvoji a rozšiřování služeb, budování podpůrné komunity začínajících podnikatelů a v neposlední řadě rozšíření svého působení z českého a slovenského trhu do dalších zemí regionu střední a východní Evropy.

Za projektem StartupBox stojí čtveřice Pavel Bartoš, Dalibor Pulkert, Petr Mandík a Kateřina Pavlů bohatými zkušenostmi ze startupového prostředí. Pavel Bartoš s Petrem Mandíkem založili společnost Happyend., zatímco Daibor Pulkert se podílel na založení Outboxers.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články