Je libo školení od umělé inteligence? Český vzdělávací startup WeBoard získal na rozvoj 10 milionů

30. 6. 2022 – 16:20 | Digitál | Šárka Tmějová | Diskuze:

Je libo školení od umělé inteligence? Český vzdělávací startup WeBoard získal na rozvoj 10 milionů
Dva ze tří zakladatelů WeBoard, Radim Tvrdoň (CEO) a Martin Možnar (CPO) | zdroj: WeBoard

Tuzemský fond Nation 1 pověřený přerozdělováním peněz od Evropského investičního fondu vložil deset milionů korun do startupu WeBoard. Ten se zabývá online školením zaměstnanců, kteří se s pomocí simulací a rozhovorů s umělou inteligencí učí, jak reagovat v náročných situacích.

Peníze od českého fondu využije technologický startup jak ke zdokonalování současných systémů a k automatizaci vkládání dat zákazníků, tak ale i ke zdvojnásobení počtu vlastních zaměstnanců a expanzi do USA.

„Na WeBoard oceňujeme jejich byznysové uvažování spojené se zápalem pro technologie. Firma původně podnikala školení ve virtuální realitě, což je ale technicky a finančně náročné. Ne každá firma si může dovolit brýle a všechnu potřebnou techniku,“ říká k investici Petra Gordan, investiční manažerka v kapitálovém fondu Nation 1. Součástí spolupráce je vedle finanční podpory také mentoring od odborníků v oboru.

WeBoard, který loni na jaře založila trojice Radim Tvrdoň, Martin Možnar a Jan Šebesta, byl vedle virtuální reality nucen vsadit na řešení přístupné širšímu publiku ve formě robotické asistentky jménem Aila. Ta je díky prostředí webového prohlížeče dostupná kdykoliv na obrazovce počítače či mobilního telefonu.

V rámci tréninku se zaměstnanci Aila simuluje nejrůznější situace, které při výkonu práce mohou nastat, a v reálném čase s nimi vede rozhovor, kdy vystupuje kupříkladu jako nespokojená zákaznice domáhající se reklamace. Po interakci s robotickou učitelkou platforma na základě strojového učení vyhodnotí proběhlou situaci, zaměstnance oznámkuje a zanalyzuje jejich výsledky. Dokáže také navrhnout další vhodné kroky a postupy, aby se mohli zlepšit.

„Zážitek z klasického online školení v lidech dlouho nezůstane. Proto jsme se rozhodli jít interaktivnější cestou. Rozhovor s Ailou v rámci simulace reálné situace umožňuje školeným zažít si na vlastní kůži různé situace, které je čekají v reálném světě, a osvojit si potřebné dovednosti,“ vysvětluje spoluzakladatel a zároveň CPO startupu WeBoard Martin Možnar.

Vedle Aily nabízí firma také LaunchBoard, nástroj usnadňující orientaci novým zaměstnancům, a také svůj pilotní projekt MetaBoard pro virtuální realitu. Mezi klienty WeBoardu patří například Česká spořitelna, McDonald’s, Alza či Plzeňský Prazdroj.

Zdroje:

Nejnovější články