Digitální trendy roku 2023

13. 1. 2023 – 10:10 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Digitální trendy roku 2023
zdroj: WDF

Pokud jde o předvídání nových technologických trendů, změny probíhají tak rychle, že je velmi těžké je odchytit včas. V roce 2022 se NFT změnilo z něčeho, o čem každý mluví, do včerejších zpráv a kryptoměny zažily dlouhou studenou zimu. Pro ty, kdo sledují nejnovější vývoj v oblasti inovací, je však možné vypozorovat vzorce toho, kam společnost směřuje, a předpovědět, které technologie je tam dovedou.

Digitální technologie Digitální agentura WDF shromáždila nejnovější data a určila tak trendy, které budou podle očekávání formovat strategie předních firem v roce 2023. 

WEB3 V ROCE 2023

Začněme tím, co je jisté. Web3 není nic nového, ale v roce 2023 se výrazně posune, protože firmy budou vytvářet decentralizovanější produkty a služby. 

Například v současné době ukládáme vše v cloudu – ale pokud decentralizujeme ukládání dat a zašifrujeme tato data pomocí blockchainu, budou naše informace nejen bezpečnější, ale budeme mít i inovativní způsoby, jak k nim přistupovat a analyzovat je.

VŠE O UMĚLÉ INTELIGENCI

Umělá inteligence je již všude. Lidé ji používají k vytváření avatarů, portrétů, fotografií, narozeninových přání a dokonce i návrhů webových stránek. Může dokonce pomoci s kódováním. I když má v tuto chvíli své nedostatky, učí se opravdu rychle. A v roce 2023 se může stát neodlučitelnou součástí podnikání.  Umělá inteligence bez kódování, s jednoduchým rozhraním typu drag-and-drop, umožní každému podniku využít její sílu k vytváření inteligentnějších produktů a služeb.

LOW/NO CODE NÁSTROJE

Vedle AI budou existovat i další low/no-code nástroje. Jde o nástroje, díky kterým si i netechnicky zdatní uživatelé poradí se spravováním vlastních IT projektů. Během pandemie byla poptávka po IT službách obrovská. Pro urychlení procesů a inovací vzrostla i poptávka po low/no code nástrojích. “Firmy potřebují nástroje, se kterými bude schopen každý pracovat. Proto nabízíme takové digitální produkty, díky kterým mohou tak firmy automatizovat své procesy bez nutnosti zapojení celého it oddělení.” říká Vojtěch Strnad, zakladatel agentury WDF. 

VZESTUP AUTOMATIZACE 

Podle společnosti Deloitte již 53 % organizací začalo zavádět robotickou automatizaci procesů (RPA) a očekává se, že v příštích dvou letech se tento podíl zvýší na 72 %. Mnoho případů použití automatizace je však izolovaných a slouží jedinému nebo velmi omezenému účelu, což vytváří problémy se správou. 

V roce 2023 můžeme čekat, že přední organizace přejdou ke strategičtějším, celopodnikovým automatizacím. Společnost Gartner předpovídá, že do roku 2024 umožní hyperautomatizace organizacím snížit provozní náklady o 30 %. Uprostřed rostoucí ekonomické nejistoty hyperautomatizace urychlí digitální transformaci a podpoří efektivní růst.

UDRŽITELNÉ TECHNOLOGIE

Jednou z největších výzev, kterým svět v současnosti čelí, je zbrzdit emise uhlíku, abychom mohli řešit klimatickou krizi. Vzhledem k tomu, že náš svět je stále více postaven na softwaru, jsou IT strategie klíčové, pokud jde o plnění cílů udržitelnosti stanovených vládami a podniky. Devadesát procent vedoucích pracovníků v oblasti technologií dnes uznává udržitelnost jako klíčový cíl IT ve své organizaci a očekává, že v příštích třech letech se rozpočty zvýší o 10-20 %.

“Vnímáme, že se naši klienti zajímají o dopad, jaký jejich business bude mít na životní prostředí. I toto s nimi diskutujeme a snažíme se tak pro ně být skutečným partnerem v dosažení jejich cílů.” říká Michal Bambušek, Business Developer z WDF. 

METAVERSE 

Technologie rozšířené reality (AR) a virtuální reality (VR) se budou nadále rozvíjet. Dobrou oblastí ke sledování je pracovní prostředí v metaverzu. Společnosti Microsoft a Nvidia již vyvíjejí platformy metaverza pro spolupráci na digitálních projektech.

Firmy již nyní využívají technologie metaverza, jako je AR a VR, k provádění školení a nástupu do zaměstnání a tento trend se v roce 2023 ještě zrychlí. Poradenský gigant Accenture již vytvořil prostředí metaverza s názvem Nth Floor. Tento virtuální svět obsahuje repliky reálných kanceláří společnosti Accenture, takže noví zaměstnanci i stávající zaměstnanci mohou provádět úkoly související s personalistikou, aniž by museli být přítomni ve fyzické kanceláři.

O WDF

WDF je pražská firma, která vyvíjí SW, designové webové a mobilní aplikace zejména pro zahraniční klienty za které sklízejí i řadu ocenění. Největším klientem, pro kterého WDF pracuje posledních 6 let na denní bázi, je norský Esgian, jehož technologické produkty vyvíjí osmičlenný tým vývojářů WDF. Esgian disponuje daty o všech sedmi stech pobřežních vrtných plošinách na světě, lodích, které je obsluhují i o rychle rostoucích větrných elektrárnách na moři.

Zdroje:
Tisková zpráva, WDF

Nejnovější články