Digitalizace stavebnictví se rakouskému startupu PlanRadar vyplatila. Druhé investiční kolo přineslo 1,5 miliardy

24. 1. 2022 – 15:05 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Digitalizace stavebnictví se rakouskému startupu PlanRadar vyplatila. Druhé investiční kolo přineslo 1,5 miliardy
zdroj: PlanRadar

Rakouská společnost PlanRadar vsadila na digitalizaci stavebnictví a zaznamenala rekordní výši investice. Tu použije k mezinárodní expanzi a vytvoření výzkumného týmu.

Domagoj Dolinsek v roce 2013 v Rakousku založil startup PlanRadar s účelem zaplnit objevnou díru na trhu – začal se svými společníky s digitalizací stavebnictví. Dnes jsou na dobré cestě k pokrytí celého světa svými službami.

Ty nejsou nabízené široké veřejnosti, ale jen byznys partnerům, kterých se i tak našlo víc ne 14 tisíc. Ti všichni chtějí týdně ušetřit až 7 hodin práce tím, že své podnikání svěří do mocného cloudu. Jinými slovy mají díky PlanRadaru dostupnou dokumentaci spojenou s výstavbou domů a jejich správou v libovolném chytrém zařízení s přístupem k internetu a mohou takto řešit i závady, zadávat práci, předávat projekty a mnoho dalšího.

Rakouský startup má své zákazníky ve víc než 60 zemích světa, mezi nimiž nechybí ani Česká republika. Digitální stavebnictví využívají například místní stavební společnosti BAK, Metrostav a Imos Brno, dále specialista na projektové řízení a technický dozor staveb Unitrex Management či firmy zajišťující údržbu a správu nemovitostí jako Awigo nebo Trade Centre Praha.

PlanRadar ve svém prvním investičním kole utržil téměř 740 milionů korun a o pouhých 18 měsíců později vyrostly příjmy společnosti o 250 %, jak se zdvojnásobil počet zákazníků. V aktuálním druhém investičním kole startup dosáhl na dvojnásobek investic, tedy 1,5 miliardy korun.

Mezi hlavními investory byly fondy americký Insight Partners a francouzský Quadrille Capital, ale zúčastnili se i investorské skupiny z prvního kola jako Cavalry Ventures, Headline, Berliner Volksbank Ventures a aws Gründerfonds. Mezi novými investory byli Proptech1, Russmedia a GR Capital.

Vybraná částka je třetí největší v rakouské historii v rámci série B a jde vyloženě o rekord v rámci B2B společností. Investice startupu PlanRadar pomůže s mezinárodní expanzí, kdy je v plánu zdvojnásobit počet kanceláří po celém světě i počet zaměstnanců s 200 novými pozicemi. Zároveň vytvoří nové technologické centrum, kde bude vyvíjet inovace vlastních softwarových řešení.

„Tím, že se PlanRadar podařilo zavést jako přední světovou technologickou platformu, podílíme se na transformaci celého odvětví, které se dlouhou dobu zdráhalo přejít k digitálním technologiím. Ukazujeme, že pokud zákazníkům poskytnete intuitivní platformu, která jim usnadní práci, a navíc ji zkombinujete s vysoce kvalitními podpůrnými službami, pak přijímají i ty nejmodernější technologie s otevřenou náručí. Až tak je to jednoduché,“ uzavírá Sander van de Rijdt, spoluzakladatel a výkonný spoluředitel společnosti PlanRadar.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články