CzechInvest hledá inovativní startupy do Technologické inkubace

13. 6. 2022 – 18:00 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

CzechInvest hledá inovativní startupy do Technologické inkubace
zdroj: CzechInvest

Dlouho očekávaný projekt Technologická inkubace zná termín první výzvy. Agentura CzechInvest zveřejnila termín a předběžné znění výzvy pro příjem žádostí do projektu Technologická inkubace, který pomůže České republice stát se inovativním lídrem ve světě. Příjem žádostí do první výzvy se uskuteční v průběhu července.

„Od mého nástupu do funkce ministra bylo mým cílem podporovat inovativní prostředí a startupy. Tento projekt Technologická inkubace je velmi očekáván ze strany celé řady potenciálních partnerů, a to jak ze soukromého sektoru, tak například ze strany regionálních inovačních center nebo akademické sféry. Nyní stojíme na prahu jeho plnohodnotného rozjezdu a pevně věřím, že můžeme očekávat velmi zajímavé výsledky,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
 
Projekt Technologická inkubace, který podpořila i ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová, představuje zásadní investici do budoucnosti českého průmyslu. V horizontu nadcházejících pěti let předpokládá podpořit až 250 inovativních startupů částkou zhruba 850 milionů korun v sedmi klíčových oblastech. Patří mezi ně umělá inteligence, mobilita, kreativní průmysly, kosmické technologie, ekologie a cirkulární ekonomika, chytrá řešení v oblastech zdravotnictví, farmacie, kybernetické bezpečnosti či jaderná fyzika. Na rozdíl od jiných programů, kde je otevřená komunikace s žadatelem zakázaná, je zde podporována a doporučována. Konzultace s cílem poradit startupům, ale i studentům, kteří se také mohou v rámci „pre-inkubace“ do projektu přihlásit, začaly v tomto měsíci.
 
„Projekt Technologická inkubace je výsledkem dlouholeté práce a vychází ze zkušeností z už realizovaných projektů, zejména z velmi úspěšného projektu vesmírného podnikatelského inkubátoru ESA BIC. Inspirovali jsme se také v zahraničí, konkrétně v Izraeli, který je jedničkou v podpoře startupů a projekt jsme probírali i s dalšími partnery. Jedná se tak o dobře připravený a unikátní projekt, který pomůže České republice dosáhnout cíle stát se inovativním lídrem ve světě,“ uvedl Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu, který je v současné době pověřen řízením agentury CzechInvest.

 
Termín první výzvy projektu je stanoven od 1. do 31. července 2022.

Uchazeči, kteří uspějí, získají na nákup služeb finanční podporu až 5 milionů korun. Tyto peníze poslouží k vývoji nebo dokončení produktu nebo služby a splnění cíle, který si uchazeč nastaví ve svém projektovém záměru. Součástí poskytované podpory je také inkubační balíček, který představuje zásadní rozdíl mezi inkubací a klasickou dotací. S firmou bude po dobu až dvou let intenzivně pracovat tým expertů, který jí pomůže s vlastním byznysem, ale také s právním servisem, marketingem či financemi. Klíčovou oblastí poradenství a mentoringu přitom budou konkrétní technologie.
 
První výzva bude otevřená pro čtyři ze sedmi oblastí, a to konkrétně pro oblast mobilita, kreativní průmysly, ekologie a cirkulární ekonomika a umělá inteligence. Během celého procesu výběru se nejvíce posuzuje inovativnost projektu dle sektoru. „Důvod, proč mi tento projekt dává smysl a několik let pracuji na jeho přípravě je ten, že má ambice na propojení startupů, regionální inovační infrastruktury, zavedených firem a akademické sféry ve všech podporovaných sektorech tak, jako se nám to daří v oblasti kosmických aktivit. Pro podpořené startupy je tedy hlavním benefitem právě napojení na potenciální partnery a také to, že po dobu čerpání dotace budeme s každou podpořenou firmou intenzivně pracovat - inkubovat ji. Od toho je odvozen samotný název projektu,“ říká Tereza Kubicová, náměstkyně agentury CzechInvest pro technologický rozvoj.
 
Předběžné znění výzvy a další dokumenty naleznete na webu CzechInvestu zde.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články